Gyermekközpontú múzeumlátogatás

Április 22-én, szombaton a bécsi magyar gyerekeknek egy interaktív múzeumlátogatáson volt alkalmuk részt venni. A Museumfun alapítója, Liszkay Veronika, bécsi magyar múzeumpedagógus rendszeresen tart vezetéseket Bécs ismert múzeumaiban: a Klimt-villában, Belvederében és Albertinában.

Liszkay Veronika ezúttal az Albertina múzeum Batliner gyűjteményét hozta közelebb a művészet kedvelő gyerekekhez és szüleikhez. A Museumfun szervezésében olyan kreatív, gyermekközpontú múzeumvezetések jönnek létre, melyek során Bécs város nagy múzeumainak kiállításait ismerhetik meg a gyerekek, akik ezeken a múzeumlátogatásokon, nemcsak egyes festőművészek alkotásait elemezhetik a múzeumpedagógussal, hanem az ezt követő workshopokon akár a színkeverés alapjait is elsajátíthatják.

Az óvodás és általános iskolások a képzőművészethez különféle meséken, játékokon keresztül kerülnek közelebb.

„Ez a tanulási folyamat hozzásegíti őket, hogy kiteljesedjen kreativitásuk és megtanulják használni a fantáziájukat. A játékos módszeren és az interaktív beszélgetéseken keresztül pedig észrevétlenül is közelebb kerülnek a képzőművészethez, így a múzeumlátogatás számukra már ilyen kis korban természetessé válik“, mondta Liszkay Veronika.

„A múzeumlátogatásokra általában hétköznap délelőttönként kerül sor, nagyon sok óvodás és általános iskolást viszek el az említett múzeumokba, a Klimt-villában például havi rendszerességgel tartok németül gyerekvezetést és workshopot is, kizárólag ott van lehetőség arra, hogy a tárlatvezetés után a foglalkozást is helyben tartsam, egyébként pedig az iskolákban és óvodákban folytatjuk a foglalkozást. A vezetések többnyire német nyelven folynak, azonban igény szerint magyar csoportokat is vállalok, ezek a látogatások azonban általában délután vannak, és a 4-10 éves korosztályt várom“, tette hozzá Liszkay Veronika.

Ezúttal az Albertina Batliner-gyűjteményében a magyar gyerekcsoport a négy évszakhoz kapcsolódóan négy festményt, Claude Monet és Edvard Munch alkotásait elemezhette, a gyerekek a múzeumlátogatás során többek között megtanulták értelmezni a festmények színösszeállítását. A Batliner-gyűjteményben nem csak egyszerűen festmények vannak, hanem a teljes modern képzőművészet képviselteti magát. Mintha egy művészeti lexikont lapozgatnánk az impresszionizmustól a ’60-as, ’70-es évekig, Monet-tól egészen Picasso-ig.