Konferenciák, előadások

IX. Országos és V. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia

Helyszín: 
Online
Időpont: 
2021. május 10-11.

X. Országos és V. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia Online – Felhívás

BELSŐ ERŐK ÉS KÖLCSÖNHATÁSOK A KORTÁRS MÚZEUMI VILÁGBAN

IX. Országos és V. Nemzetközi Múzeumandragógiai ONLINE Konferencia

2021. május 10-11., hétfő-kedd

Szervezők: Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi és Oktatási Módszertani Központ

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

4. Művészetpedagógiai Konferenciára Élni a kultúrát! - Játék, művészetpedagógia és tudomány

Helyszín: 
Online
Időpont: 
2021. május 20-21:

ÉLNI A KULTÚRÁT – JÁTÉK, MŰVÉSZETI NEVELÉS ÉS TUDOMÁNY

LIVE THE CULTURE - PLAY, ARTS EDUCATION AND SCIENCE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem öt Karának (BGGYK, BTK, PPK, TÓK, TTK) hagyományteremtő vándorkonferencia sorozatát a Természettudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar, a Gyógypedagógiai Kar után az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar rendezésében folytatjuk. 2021. május 20-21. között a nemzetközi tudományos vándorkonferencia sorozat 4. konferenciáját ONLINE térben szervezzük.

2+1 nap a kulturális digitalizáció jegyében

Helyszín: 
Magyar Nemzeti Múzeum
Időpont: 
2019. November 26-27-28

2019. November 26-27-28
2+1 nap a kulturális digitalizáció jegyében
külföldi és magyar előadókkal, cégekkel.

 
 
Tisztelt Partnerünk!

Az esemény fő támogatójaként szeretettel meghívjuk a MuseumDigit 2019 konferenciára és szakmai workshopra 2019. November 26-27-28-án, a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermébe.

Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

Helyszín: 
Székesfehérvár- Hetedhét Játékmúzeum - Moskovszky és Réber Gyűjtemény

2019-ben immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási Módszertani Központ az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát.

Az esemény társszervezője idén stílszerűen a Szent István király Múzeum – Hetedhét Játékmúzeum lesz Székesfehérváron. Az intézményben látható Réber László-kiállítása nyerte idén Az év kiállítása címet.

Országos Múzeumpedagógiai Évnyító

Helyszín: 
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75. (Skanzen Vigadó)

„Ezt is a háború hozta…”

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának 2006 óta az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó a nyitórendezvénye, melyen minden évben átadásra kerülnek a Múzeumpedagógiai Nívódíjak. 2019-ban pedig már negyedik alkalommal veheti át egy arra érdemes szakember a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat. A sajtótájékoztatóval egybekötött sajtónyilvános szakmai eseményt ezúttal 2019. szeptember 23-án, Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban rendezi meg a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.

Múzeumok Majálisa

Helyszín: 
Magyar Nemzeti Múzeum
Időpont: 
2019.05.18-19.

Megújult a Múzeumkert! A 24. Múzeumok Majálisán több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a kertet és a múzeum klasszicista épületét. 2019. május 18-án és 19-én a Nemzeti Múzeum ismét büszke házigazdája a majálisnak: színes programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral, fesztiválhangulattal várja a családokat, érdeklődőket.

Látogatókutatás konferencia

Helyszín: 
Budapesti Gazdasági Egyetem
Időpont: 
2019. február 21-22.

"Értékeld a látogatót!
Természeti és kulturális örökséggel foglalkozók szakmai fórum"

"Kit nevezhetünk látogatónak? Létezik-e olyan, hogy “átlagos látogató”? Ki jön el, ki nem jön el a helyszínünkre, ki mit gondol az általunk tervezett tanösvényről, kiállításról, túráról, pedagógiai programról és ki mit visz magával? Egyáltalán miért fontos ezt tudni?

 

Kerekasztal-beszélgetésen mutatkozott be a megújult Múzeumi iránytű kiadványsorozat

Helyszín: 
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
Időpont: 
2019. január 15.

"A tudományos-szakmai kiadványsorozat arculatának megújítására 2017-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szakértői közreműködésével került sor. Az arculati megújulás kezdeményezői German Kinga és Ruttkay Zsófia, a MOME egyetemi docensei voltak. A MOME hallgatója, Takács Benedek által tervezett új arculattal elsőként a sorozat 12. kötete jelent meg Digitális múzeum címmel. A kurrensnek számító téma magától értődően igényelte az arculati megújulást.  A 12.

Fókuszban a kulturális közösségfejlesztés

Helyszín: 
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Időpont: 
2018.június 11. 10.00-16.00

A rendezvényen a projektgazda Szabadtéri Néprajzi Múzeum és konzorciumi partnerei: az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. részvételével áttekinti a kulturális közösségfejlesztés módszereit és eddigi eredményeit. A konferenciára meghívott hazai kulturális intézmények, civil szervezetek és projektek képviselői saját közösségfejlesztő tevékenységüket és eredményeiket mutatják be. A konferencián lehetőség nyílik módszertani műhelymunkára is a fejlesztők együttműködésével.

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

We are museums!- nemzetközi múzeumi konferencia Rigában

Helyszín: 
Riga (LT)
Időpont: 
2017.06.12.-14.

Júniusban, Rigában a Lativa National Museum of Art és az Art Academy of Lativa együttműködésével kerül megrendezésre az év egyik legnagyobb kulturális konferenciája.  A három napos konferencia során 40 előadás, 20 beszélgetés és 3 workshopot illetve 30 kezdeményezés kerül  bemutatásra. Néhány résztvevő:  Australian Centre for the Moving Image (AU) Tate (UK), Louvre Museum (FR), Andy Warhol Museum (US), Helsinki City Museum (FI),Jewish Museum Frankfurt (DE), Van Gogh Museum in Amsterdam (NL ),  Women’s Museum in Denmark (DK)

A képzőművészet-oktatás jelene és jövője

Helyszín: 
Károlyi Kastély / Károlyi József Alapítvány / 8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi Sándor u. 2
Időpont: 
2017. május 12-13.

„A képzőművészet-oktatás jelene és jövője”

Konferencia és Műhely

 

2017. május 12. péntek

 

14:00 Regisztráció

 

14.30 Megnyitó beszéd:  Nagy Magdolna, mb. igazgató Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

 

„Képzőművészet az iskolában és a múzeumban”

„KORTÁRSÍTÁS” A kortárs képzőművészet múzeumpedagógiája módszertani konferencia 1.0

Helyszín: 
Ferenczy Múzeumi Centrum - MűvészetMalom
Időpont: 
2016. november 14.

A Ferenczy Múzeumi Centrum konferenciát szervez a kortárs művészet múzeumpedagógiájának módszertanáról 2016. november 14-én Szentendrén. A konferencia középpontjában a már megvalósult vagy kísérleti fázisban lévő projektek módszertanának bemutatása áll. Olyan szakemberek jelentkezését várjuk, akik múzeumi intézményekben, kereskedelmi galériákban, felsőoktatási intézményekben vagy civil kezdeményezések keretein belül foglalkoznak a kortárs művészet interpretációjával!

Glasgowi múzeumi koferencia

Helyszín: 
Scottish Exhibition and Conference Centre (Glasgow)
Időpont: 
2016. november 7-9.

A brit múzeumok szövetségének (Museum Association) szervezésében kerül megrendezére Glasgow-ban, Európa egyik legjelentősebb múzeumi rendezvénye. A konfrencia témája bátornak lenni; emberek és a helyek,valamint az egészségügy illetve a jólét. Az előadások mellett számos workshop is várja az érdeklődőket, a következő témákban: kommunikáció szerepe a múzeumban, cenzúra és vita, jóléti partnerség.

 A programra már lehet és érdemes regisztrálni!

Művészet mint motiváció - avagy a motiváció művészete

Helyszín: 
Budapesti Európai Ifjúsági Központ
Időpont: 
2016. október 1.

Miért lételem a művészet és a művészeti nevelés az életünkben? Hogyan lehet a játékot a pedagógia szolgálatába állítani? Milyen hatást gyakorol a zene agyunk működésére? Milyen kihívásai vannak korunkban a művészeti nevelésnek? Léteznek- e innovatív módszertani megközelítések a pedagógusok képzésében és gyakorlatában? Vajon a különböző generációk milyen motivációs különbségeket mutatnak? Milyen szerepet vállalnak a pedagógiában a kulturális intézmények? Hogyan segíthet a művészet a kisebbségi és hátrányos helyzetű csoportok társadalmi integrációjában?

Önkéntesmenedzsment kihívások hosszú távon - konferencia önkéntes koordinátoroknak

Helyszín: 
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria
Időpont: 
2016. szeptember 22.

Az önkéntesmenedzsment kihívások hosszú távon címmel rendez konferenciát a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria,  a Szépművészeti Múzeum Önkéntes Program 10 éves évfordulója alkalmából.

 A program szervezésében közreműködő partnerek az Önkéntes Központ Alapítvány és a Szépművészeti Nonprofit Kft.

V.Múzeumandragógiai konferencia

Helyszín: 
Eger Eszterházy Károly Főiskola
Időpont: 
2016. május 25.

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata az egri Eszterházy Károly Főiskolával közösen 2016. május 25-én rendezi meg  jubileumi, ötödik országos konferenciáját.

Jelentkezési határidő 2015. március 25.-ig.

Jelentkezési díj: 5000Ft

 

A konferencia munkacíme ezúttal: „ÚJ KIHÍVÁSOK A FELNŐTTKORI MÚZEUM – HASZNÁLATBAN”. A  következő  szekciókban folyik majd a munka:

Oldalak