Múzeumpedagógiai forgatókönyv/ Szabad a vásár!

A múzeumi óra címe: Szabad a vásár! - forgatókönyv a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum állandó kiállításához

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Kiállítás: „A jó kalmár a világ jótevője” állandó kiállításának első terméhez

Korosztály: 10-14évesek

Tananyag: történelem 5. osztály (középkori városok, vásártartás), történelem 6. osztály (egy középkori város: Buda), matematika (mérés, mértékegységek)

Készítette: Geiszt Elina  (ELTE-Múzeumpedagógiai szakirányú továbbképzés hallgatója, 2016.)

CÉLOK
Oktatási cél: A múzeum lehetőségeit kiaknázva, a kiállított tárgyak és hands on anyagok segítségével szeretném bemutatni a középkori/jelenkori vásárok világát. Szokásrendjét, gyakoriságát, áru készletét, mindezt természetesen úgy, hogy kiegészítse a történelmi tanulmányaikat a szabad városokban zajló polgári életről. Illetve szó lesz mérésről és mértékegységekről, elsősorban történelmi vonatkozásban, de konkrét, gyakorlati tapasztalatokat is szereznének a tanulók.
Nevelési cél: Célom, hogy a gyerekek megtanuljanak tájékozódni egy komplex történeti kiállításban. Felismerjék, értékeljék az ilyen típusú kiállítások sokszínűségét, az anyagok, információk sokféleségét. Fontos az is, hogy jól érezzék magukat a kiállításban, a múzeumban. Megtanulják élvezni a múzeum kínálta élményeket.
Képzési cél: Az alkalmazott feladatokkal megpróbálom fejleszteni a gyerekek kommunikációját, fantáziáját, együttműködési készségüket. A látottakkal kapcsolatban pedig szeretném elérni, hogy ne csak információmorzsákat gyűjtsenek, hanem egyféle összkép is kialakuljon bennük. Ezt történeti kiállításokat nézve mindig próbálják magukban „összerakni”.